Kalalientä voi käyttää mm. kalakeittojen ja -kastikkeiden valmistuksessa. Tämä samainen liemi sopii myös kalan keittämiseen ja hauduttamiseen jolloinka se on mahdollista maustaa myös valkoviinillä ja/tai valkoviinietikalla.
Parhaat kalaliemet kuitenkin syntyvät ns. kuivien kalojen tai kampelakalojen osista. Kalaliemi on hyvä keittää tuoreista raaka-aineista, heti kalan perkkaamisen jälkeen!
Resepti
Kalaliemi
0,75kg kalanruotoja/muita osia
1 litra vettä
0,2kg sipulia
0,05kg selleriä
0,05kg palsternakkaa
0,1kg porkkanaa
1kpl fenkoli
10kpl valkopippuria
2kpl laakerinlehtiä
2-3kpl tuoreen tillin varsia
Mausteiksi vielä oman maun mukaan suolaa ja tilliä (hienonnettu, tuore)
Valmistus vaiheittain
- Irrota kalan päästä kidukset, älä käytä niitä ruoan valmistukseen!
- Paloittele ruodot
- Huuhtele ruodot nopeasti juoksevan kylmän veden alla
- Esikäsittele ja paloittele liemijuurekset noin 12mm x 12mm kokoisiksi
- Pane ruodot kattilaan, lisää kylmää vettä niin että ruodot juuri ja juuri peittyvät
- Nosta lämpötilaa hitaasti ja kuori reikäkauhalla pinnalle syntyvä vaahto
- Lisää liemijuurekset ja mausteet jahka liemi kiehahtaa
- Keitä hiljalleen n.20min
- Nosta kattila liedeltä ja anna liemen selkiytyä jonkin aikaa
- Siivilöi liemi varovasti jotta mahdollinen sakka ei tule mukana
Fenkoli. Poista esikäsittelyssä uloin kerros, säästä vihreätkin osat.
Kalan ruotoja
Esikäsitellyt ja paloitellut liemijuurekset, sipuli ja fenkoli
Paloitellut kalan osat lisätty kylmään veteen, juuri ja juuri peittyvät, kaksi kokonaista tilliä myös joukossa
Liemen kiehahtaessa lisätty liemijuurekset, fenkoli, sipuli ja mausteet
Liemen pinnalle kertynyttä vaahtoa joka tulee kuoria pois, muutoin liemestä tulee sameaa
Reikäkauha on hyvä väline vaahdon kuorimiseen
Liemen kiehuttua rauhassa, siivilöidään kaikki ylimääräinen varoen pois jotta jäljelle jää vain kirkas, maukas kalaliemi
Löysin tänne Petsien kautta. :) En ole mikään ruuanlaittointoilija, mutta ihailen näitä blogeja, joissa on jaksettu reseptin lisäksi kuvata tekovaiheita. Hienoa, hienoa :)
VastaaPoista