Lientä keitettäessä vaahtoa muodostuu vähemmän jos luut ryöpätäänm huuhdellaan kylmällä vedellä ja valutetaan ennen varsinaista keittämistä.
Liemestä tulee sitä maukkaampi, mitä kauemmin se saa hautua miedolla lämmöllä. Hyvä aika liemen hauduttamiseen on 8-15 tuntia.
Resepti
Paahdettu lihaliemi
2,5kg luita (esim. poro, nauta, härkä jne..)
4l vettä
0,3kg sipulia
0,2kg porkkanaa
0,2kg selleriä
Mausteiksi laakerinlehti, timjamia, kirveliä, kokonaisia valkopippureita
0,04kg suolaa
Valmistus vaiheittain
- Esikäsittele ja paloittele juurekset isohkoiksi palasiksi (n. 3x3cm)
- Asettele luut vuokaan, sitten ne paahdetaan uunissa 220 asteessa ensin 5min
- Sitten luita vähän käännetään
- Annetaan paahtua jälleen 5min
- Taas käännetään ja lisätään liemijuurekset
- Annetaan paahtua edelleen n. 5-10min jotta luista tulee kauniin "paahtuneen" värisiä
- Seuraavaksi paahtuneet luut ja juurekset kattilaan, kylmä vesi päälle että peittyvät
- Aletaan nostaa lämpötilaa hiljalleen, tarkoituksena HAUDUTTAA, EI KEITTÄÄ!
- Lisätään kaikki muut mausteet paitsi suola.
- Kun liemi hautunut rauhassa 8-15 tuntia, se siivilöidään ja tarkastetaan maku
- Kuumennetaan ja lisätään suola
Esikäsittele ja paloittele liemijuurekset
Laita raa'at luut vuokaan ja uuniin paahtumaan
Kääntele luita yllä olevan ohjeen mukaisesti, ja lisää juurekset oikeassa kohtaa
Luut ovat saaneet kauniin paahtuneen värin, tämä'n jälkeen luut ja juurekset kattilaan kylmään veteen hautumaan pitkäki aikaa yllä olevan ohjeen mukaan
Siivilöity, hautunut lihaliemi kuumentumassa, suola lisätty
Valmis, kauniin kirkas lihaliemi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti